Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

Čaj a zdraví

Kategorie
Druhy čajů

Jaké jsou účinky čaje a kávy na naše zdraví?

Pojďme se společně podívat alespoň na některé studie, které byly publikovány v časopise Tea & Coffee.

Káva a mrtvice

Americká studie, provedená školami Harvard Medical School a Harvard School of Public Health v Bostonu, zkoumala 83 000 žen a ukázala, že ženy, které pijí pět až sedm šálků kávy týdně byly o 12% méně náchylné mrtvici než ty, které si dají tak jeden šálek za měsíc.

Zjistilo se však, že tento prospěšný účinek nemá na starosti kofein, protože lidé, kteří pijí čaj nebo jiné nápoje s kofeinem, nevykázali podobný pokles výskytu mrtvice. Tyto účinky totiž pocházejí z antioxidantů obsažených v kávě, které snižují záněty a zlepšují funkci krevních cév. Avšak studie také poukázala na to, že pozitivní účinky kávy se vztahují pouze na zdravé jedince. Ti, kteří trpí nespavostí, úzkostmi, vysokým krevním tlakem a srdečními problémy, si musí být vědomi toho, že konzumace kávy může jejich potíže spíše zhoršit.

Čaj a mozek

Společná studie provedená experty z Norska a Velké Británie dokázala, že pití čaje a vína a konzumace čokolády každý den může vést ke zlepšení kognitivní funkce u starších lidí. Vědci se zaměřili na vazby mezi poznávací funkcí mozku u starší populace a příjmem čokolády, vína a čaje, které jsou bohaté na flavonoidy. Objevili, že lidé ve věku 70-74 let konzumující čokoládu, víno nebo čaj měli významně lepší průměr výsledků testů a méně špatných poznávacích výkonů než podobná skupina osob nekonzumující čokoládu, čaj nebo víno. A stačí šálek čaje nebo sklenice vína a neplatí, že více je lépe.

Káva a demence

Podle skandinávských výzkumných pracovníků, pokud jste ve středním věku, pak pití tří až pěti šálků kávy denně může pomoci zabránit nebo zpomalit počátek demence a Alzheimerovy nemoci až o 70%. Specialisté srovnávali záznamy 1409 lidí ve věku 65 – 79 let ve Finsku a Švédsku a porovnávali je s výzkumy v letech 1972, 1977, 1982 a 1987. Studie ukázala, že ti, kteří pijí kávu ve středním věku, měli nižší riziko výskytu demence nebo Alzheimrovy nemoci. Nejnižší ohrožení bylo prokázáno mezi průměrnými konzumenty kávy ve srovnání s lidmi pijícími kávu málo. Předchozí studie navíc ukázaly, že káva zlepšuje paměť a že kofein snižuje riziko Parkinsonovy nemoci.

Vědci se snažili popsat spojení mezi konzumací kávy a čaje ve středním věku a demencí/Alzheimerovou nemocí pozdějším životě, protože dlouhodobé působení kofeinu na centrální nervovou soustavu nebylo známo. Patologický vývoj vedoucí k Alzheimerově nemoci může nastat desítky let před tím, než se projeví klinické příznaky nemoci.

Podle vědců však pití čaje neprokázalo stejný efekt.

Čaj a rakovina prsu

Ženy, kterým je méně než padesát let a pravidelně pijí čaj, jsou méně náchylné k výskytu rakoviny prsu. Nicméně, podle jedné floridské studie, čaj nenabízí ochranu proti této nemoci ženám starším. Studie srovnávala lékařské záznamy a životní styl u 5000 žen ve věku 20-74, které byly léčeny na rakovinu prsu, a porovnávala je s údaji žen, které se s rakovinou prsu nesetkaly.

Výsledky ukázaly, že ženy ve věku pod 50 let, které pijí tři a více šálků čaje denně, měly o 37% menší sklon k rakovině než ty, které čaj nepijí vůbec. Účinek byl o poznání vyšší u lobulární rakoviny prsu, která postihuje jednu ženu z deseti trpící rakovinou prsu. V tomto případě pití čaje snížilo riziko rakoviny o 66 %. Pravidelná konzumace čaje, zvláště pak ve vyšším množství, může snížit rakovinu prsu u mladých žen. Pakliže je čaj nejvíce rozšířeným nápojem na světě, stává se nejlepším kandidátem pro prevenci rakoviny prsu, jak uvádí studie.

Káva a rakovina

Šest šálků kávy denně může snížit riziko některých druhů rakoviny kůže o asi 30%. Ovšem prospěšná je v tomto směru pouze káva s kofeinem, jelikož u kávy bezkofeinové nebyl tento účinek zaznamenán. Vědci studovali více než 90000 žen ve věku 50-79 let a jejich kávové návyky. Srovnávali spotřebu kávy s počtem žen diagnostikovaných na bazocelulární karcinom, což je mírná forma rakoviny objevující se na obličeji nebo krku a zřídkakdy je životně nebezpečná. Zjistili, že při konzumaci šesti a více šálků kofeinové kávy denně se výskyt rakoviny snížil o 31%.

Čaj a bortezomib

Zelený čaj může mít prospěšné pozitivní účinky proti rakovině, ale když se pije současně s často užívaným protirakovinným lékem Velcade, známým také jako bortezomib, může dojít k tomu, že účinky léku jsou potlačeny. Bortezomib (firemní název Velcade) je látka, která zcela unikátním způsobem poškozuje klon nádorových buněk. Blokuje tzv. proteasom, tedy buněčný systém, který je odpovědný za likvidaci pro buňku nepotřebných bílkovin.

Experti z Univerzity v Los Angeles zjistili, že některé složky obsažené v zeleném čaji mohou zamezovat, aby bortezomib ničil zhoubné nádorové buňky. Poukázali však na to, že negativní účinky zeleného čaje se objevili pouze u pacientů léčených bortezomibem, nikoli u těch, kteří se léčili jinými protirakovinnými léky. Proto by se lidé užívající tento lék měli zdržet pití zeleného čaje a výrobků obsahujících zelený čaj, zvláště pak těch velmi koncentrovaných. Bortezomib bojuje proti rakovině tím, že zahubí nádorové buňky. A vědci zjistili, že některé polyfenoly a další součásti zeleného čaje vlastně nedovolí bortezomibu „dělat svou práci.“ Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají ten potenciál, aby anulovaly terapeutické funkce bortezomibu. Ovšem podle této studie to není se zeleným čajem tak zlé. Zelený čaj je osvědčená prospěšná rostlina a bylo dokázáno, že zlepšuje protirakovinné účinky jiných léků.

Černý čaj a Parkinsonova nemoc

Jedna singapurská studie prokázala, že pití černého čaje snižuje riziko Parkinsonovy nemoci u čínské populace. První studie svého druhu v Asii začala před 15 lety a sledovala životní a dietní návyky více než 63000 čínských Singapurců. Průměrně jeden šálek černého čaje denně byl spojen se snížením rizika nemoci o 70%. U zeleného čaje nebyl účinek na Parkinsonovu nemoc zaznamenán.

TIP
Hubei Qu Hao. Jarní čerstvá sklizeň z Číny.