Oxalis

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa.

Ajurvédský čaj

Kategorie
Druhy čajů

Neznámý Himalájský skvost

Ajurvédský čaj má své základy v ajurvédské medicíně. V českých podmínkách není příliš rozšířený, ačkoliv jeho účinky jsou velmi blahodárné, v některých případech až zázračné.

Ajurvéda – Nauka o dlouhém životě „Umění žít“

Ajurvéda se zrodila ve starobylé Indii před asi 5000 lety a je často nazývána “matkou všech léčebných systémů”. Snaží se živý organizmus uvádět do rovnováhy a obnovovat jeho síly, snižovat jeho zranitelnost a umocňovat jeho obranyschopnost, aby se nemohla rozvinout nová nemoc. Je proto spíše než léčebnou soustavou životním stylem, vědou o tom, jak se naučit žít v souladu s přírodou a vytvářet s ní harmonické spojení. Zdraví v ájurvédě znamená harmonii. K jejímu dosažení kombinuje ájurvéda zdravou výživu, pohyb, meditaci a dechová cvičení společně s efektivním využitím bylinek a koření k posílení těla a zklidnění duše.

Ajurvédský čaj a jeho účinky

Ájurvédská tradiční medicína pokládá čaj za nápoj prospěšný zdraví a posilující lék pro celé tělo. Posiluje nervový systém, dodává tělu energii, rozjasňuje mysl a je jak lékem, tak i prevencí proti nachlazení, alergiím a dalším nemocem.

Ajurvédský čaj a jeho správná příprava

Ajurvédský čaj se pro domácí užití připravuje následovně: Na čajový šálek jedna čajová lžička. Zalije se vroucí vodou a nechá se 5 - 8 minut louhovat.

TIP
Hubei Qu Hao. Jarní čerstvá sklizeň z Číny.